TAMBUR SEPERATÖR ÇEŞİTLERİ
Tambur seperatör ihtiyacınız var ve hangi tür için satın alma yapmanız gerektiğine karar veremediniz mi? Bu yazıda yer alan bilgiler, seçim yapmanız için yardımcı olabilir. Tambur seperatör çeşitlerinden bahsetmeden önce, tambur seperatörün ne olduğuna kısaca değinmek istiyoruz.
Tambur Seperatörler
Demir metal ayırma işleminde ve genellikle; gıda, maden, plastik, tekstil, geri dönüşüm tesislerinde kullanılır. Kaba metal ayrıştırma ve mikron demir metal ayrıştırma olarak iki farklı şekilde üretilir. Temel olarak mıknatıs ve elektromıknatıs olmak üzere iki farklı şekilde üretilir. Ancak üretilen bu seperatörlerde çeşitlendirilmiştir.
Elek tipi seperatörler; bar mıknatıslarından yapılır. En büyük avantajı montajının kolay olmasıdır. Ağırlıklı olarak gıda sektöründe kullanılır.
Manyetik Tambur Seperatör; hiçbir ölü alanı olmayan bu seperatör bütün demir içeriğinin ayrılmasında kullanılır. Aşınmaya karşı oldukça dirençlidir ve demir ayrıştırmasında yüksek verimlilik gösterir. Ayrıştırılmak istenen malzeme manyetik tambura dökülür ve manyetik olmayan parçalar, manyetik alandan etkilenmeden tambur dönüş hızı ile ön bölmeden aşağı dökülür. Manyetik parçalar ise tamburların içerisindeki manyetik alan kuvveti tarafından tutulur ve manyetik alanın sona erdiği arka şutlardan dışarı atılır.
Elektromanyetik Tambur Seperatör; serbest hareket edebilen bir zırhtan oluşur. Zırh, manyetik değildir. Zırh üzerine yayılan malzemeleri manyetik, manyetik olmayan şeklinde ayırır.
Kuru Manyetik Tambur Seperatör; elektromanyetik tambur seperatörler ile aynı şekilde çalışma mantığına sahiptirler. İki tambur seperatör arasındaki en önemli fark; kuru manyetik tambur Seperatörlerin daha küçük alanlarda kullanılmasıdır. Çok fazla enerji ve iş gücüne gerek olmadan çalışan seperatörler, kolaylıkla monte edilebilmeleriyle de tercih edilirler.
Hazneli Tambur Seperatörler; otomatik olarak kendini temizleme özelliğine sahip bu seperatörler, serbest akan toz, granül ve parça malzemelerin manyetik özelliğine göre ayrıştırılmasında kullanılır. Hazne ve tambur gövdesi paslanmaz çelikten üretilir. Seramik, sunta, MDF, kömür, toprak, çimento, gübre, gıda gibi sektörlerde kullanılır.
Yukarıda en çok kullanılan tambur seperatör çeşitleri ile ilgili kısa bilgiler vermeye çalıştık. İhtiyacınıza göre hangi tambur seperatörün en iyi çözüm olabileceğine dair karar veremediyseniz, tambur seperatör üreten firmalardan danışmanlık hizmeti almanızı tavsiye ederiz.