Neodimyum Mıknatısların İçeriği
Neodimyum mıknatısların çoğunluğu için standart bileşik Nd2Fe14B’dir. Ancak gerçek üretimde, zincir reaksiyonu çok daha karmaşık olabilir.
Neodimyum mıknatısların içeriğindeki bileşenlerin oranına göre, mıknatısların dayanıklılık derecesi, güç derecesi, duyarlı olduğu sıcaklık gibi kriterler değişkenlik gösterir. Örneğin; Kobalt ile Demir yüzdeleri değiştirildiğinde, mıknatısın gücü, yükseltilmiş sıcaklık seviyelerinde artacaktır, buna karşılık içsel zorlama azalacaktır. Disprosyum ile Neodimyum parçaları değiştirilirse, içsel zorlama artırılır, buna karşılık maksimum güç öğesi düşer.
Bir mıknatıs üreticisi hem Kobalt hem de Disprosyumu birlikte kullanmalıdır. Bu sayede güç ve performans harika olacaktır.
Neodimyum mıknatıslar toz metalürjik tekniklerle oluşturulur. Bu nedenle metal yerine seramik gibi bir görüntüye sahip olurlar. Mıknatıslar fiziken son derece zor kırılabilen bir yapıya sahiptir. Metal bir görünüm elde etmek için Nikel ile kaplanabilirler. Ancak bu şekilde çelik kadar güçlü olamazlar. Mıknatısların kaplanmasının diğer bir amacı da paslanmayı geciktirmektir. Kaplanmamış bir mıknatıs çok daha kısa sürede paslanabilir. Bu nedenle kaplama son derece önemlidir. Neodimyum mıknatısları nikel ya da bakır ile kaplanabilir.
Neodimyum Mıknatıs Seçerken Üretimine Dikkat Edin
Dişli ya da preslenmiş bir Neodimyum mıknatıs tercih etmenizi tavsiye etmiyoruz. Bu mıknatıslar tork altında diğerleri kadar sağlam durmayabilirler.
Üretilen mıknatısların kalite kontrolleri, x-ışını floresan modern teknolojisini yardımıyla gerçekleştirilir. Bu sayede kaplamanın kalınlığı kontrol edilebilir.
Diğer taraftan üretilen mıknatısın, manyetik alan büyüklüğü yani mıknatıs gücü de kontrol edilmelidir. Bunun için mıknatıs, fikstür adı da verilen son derece elektromanyetik bir alanda kısa bir süre tutulur. Genellikle mıknatısların etrafında büyük bir kablo bobini vardır. Mıknatıslama cihazları, büyük bir akım göndererek bu bobini aktif hale getirir, mıknatısın gücünü arttırırlar.
Şekil Verme
İstediğiniz güçte bir mıknatıs buldunuz ve tek ihtiyacınız olan şekillendirmek. Öncelikle ana malzeme, parçacıklar birbirleriyle uyumlu olana kadar, malzemenin erime faktörünün altında, yüksek sıcaklık seviyelerinde preslenir. Bu işleme sinterleme denir. Sinterlenmiş mıknatıslar, bir öğütme prosedürü kullanılarak istediğiniz şekle getirilebilir. Az sayıda da olsa, zaman zaman elektrik deşarj işlemesi ile karmaşık şekiller de üretilebilir. Elektrik deşarj işlemesi kısaca EDM olarak bilinir.
Kullanmak istediğiniz Neodimyum mıknatısa karar vermeden önce, üretilme yöntemleri ile ilgili de bilgi sahibi olmanız, çok daha doğru bir seçim yapmanıza yardımcı olabilir.