Her Biri 1200kg Ağırlığında İki Mıknatısın Birleşimi
Başlık size, hadi canım olur mu öyle şey dedirtebilir. Gerçekten de her biri 1200 kg ağırlığında, iki mıknatısı bir araya getirmek neredeyse imkansızdır. Söz konusu olan bir de şimdiye kadar bilinen en güçlü mıknatıs olan Neodyum olduğunda, bu kadar büyük mıknatıslarla çalışmak hem çok tehlikeli hem de bir araya gelmeleri imkansıza çok yakındır.
Bu yazımızda sizlerle, bir üretici firmanın gerçekleştirdiği deneyi paylaşmak istiyoruz. Yapılanları anlatmadan önce, son derece tehlikeli olduğunun ve kesinlikle denenmemesi gerektiğinin altını çizmemiz gerekir.
Her biri 6×2 ebatlarında, 1200 kg ağırlığında iki adet Neodimyum mıknatısla çalışmaya başlamadan önce, yetkililer uzun süre bu kadar büyük iki mıknatısın kontrollü bir şekilde nasıl birleştirilebileceği üzerine çalışmalar gerçekleştirdiler.
Neodimyum mıknatısların son derece kırılgan olduklarını biliyoruz. Boyutları ne olursa olsun, bütün Neodimyum mıknatıslar birbirlerine yakın kırılganlık hassasiyetine sahiptir. Bu durumla ilgili önlem almak için, yetkililer birtakım hazırlıklar planladılar.
Plastik Takozlar İşe Yarayacaklar mı?
Daha önce mıknatıs birleştirme denemelerinde, sert ağaçtan yapılmış takozlar kullanan yetkililer, bu tarz takozların, büyük mıknatıslar için yeterli olmayacağın karar verip, plastik takozlar kullanmayı tercih ettiler. Plastik takozlar, bir ağaç üzerine konduğunda bozulmayacak şekilde tasarlandı. Ancak asıl sorun, plastik takozların mıknatıslar arasında sıkışmaya zorlanmak durumunda kalmasıydı.
Yere, ortasında, mıknatısların çapı ile eş büyüklüğe sahip bir delik olan, dikdörtgen bir plastik takoz kondu. Bir mıknatıs güney kutbu yukarı bakacak şekilde deliğe yerleştirildi. Mıknatısların kutuplarını belirleyebilmek için Gaussmetre kullanıldı. Gaussmetre ekranında görünen sonucun – işareti ile belirtilmesi, ölçüm yapılan tarafın güney kutbu olduğunu ifade eder. Daha sonra ağır olan takoz, yerde duran takozun üzerine yerleştirildi. Ağır olan takozu daha iyi anlayabilmeniz, gözünüzde canlandırabilmeniz için kaydırağa benzediğini söyleyebiliriz.
Polarite iki kere kontrol edildi ve takozların üzerinde düşük seviyede de olsa bir manyetik alan ölçüldü. Elde edilen ölçüm, güvenliği tehdit edecek düzeyde değildi. Ancak yine de yetkililer güvenlik seviyesini arttırmak için takozları kayışlarla sabitlemeyi tercih ettiler. Sonrasında ikinci büyük mıknatıs da güney kutbu yukarı bakacak şekilde takozun üzerine yerleştirildi ve altta yer alan mıknatısın tam ortasına gelecek şekilde ayarlandı.
Her iki mıknatıs da aynı hizaya geldiği anda, altta yer alan mıknatısın yerden kalktığına dair bir ses duyuldu. Her iki mıknatıs da takoza sabitlendi.